Persberichten

Delft, 29 mei 2012

 

Fokkema & Partners onderzoekt toepassingen in (tijdelijke) interieurs en renovatie

 

Architextiles: ruimte maken met textiel

 

Fokkema & Partners Architecten uit Delft start een ontwerpend onderzoek naar de innovatieve mogelijkheden van textiel als middel om ruimte te maken. Aan het project doen architecten, theater-, textiel- en modeontwerpers mee. Het bureau initieerde het multidisciplinaire onderzoek omdat ze in de dagelijkse praktijk ervaart dat de nieuwe ontwikkelingen in textiel, zoals smart textiles, nauwelijks gebruikt worden in de architectuur. Het onderzoekstraject Architextiles begint met een openbare kick-off meeting over textiel en interieur, die op 13 juni wordt gehouden in het Textiel Museum in Tilburg.

 

Fokkema & Partners reageerde met Architextiles op de Open Oproep Interieur van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. Inmiddels heeft het SfA het onderzoeksvoorstel van Fokkema geselecteerd voor deelname en is ook een startstipendium toegekend voor het project, dat tot begin 2013 zal duren.

 

Volgens Anna Chris Eikelboom, samen met Twan Steeghs de initiatiefnemers binnen Fokkema & Partners, heeft textiel een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maken voor zowel exterieur- als interieurtoepassingen, en voor combinaties daarvan. ‘Textiel is goedkoper, lichter en flexibeler dan andere materialen, zegt ze. ‘En het heeft ook akoestische en isolerende eigenschappen. Die kenmerken maken, aldus Eikelboom, textiel geschikt voor bijvoorbeeld het permanent of tijdelijk indelen van leegstaande gebouwen, zodat die kunnen worden aangepast voor tijdelijk gebruik. ‘Verder lijkt de tijd van de harde materialen in de architectuur voorbij. Textiel is een materiaal met een hoge aaibaarheidsfactor, waardoor het uitermate geschikt is om de sfeer en de uitstraling van een ruimte te beïnvloeden’, aldus Eikelboom.

 

Te weinig benut

Maar er zijn veel meer toepassingsmogelijkheden, ook al vanwege de explosieve technologische ontwikkeling die binnen de textieldiscipline heeft plaatsgevonden. Met de opkomst van nanotechnologie, smart textiles en dynamisch textiel zijn de mogelijkheden sterk uitgebreid, maar worden ze volgens Fokkema & Partners in de dagelijkse praktijk van het interieurontwerp nog te weinig benut. Het onderzoek van het bureau moet die vertaalslag opleveren en antwoord geven op de vraag: wat zijn de innovatieve mogelijkheden van textiel als middel om ruimte te maken binnen een (tijdelijke) interieuropgave?

 

Dat Fokkema textiel heeft gekozen als onderwerp van onderzoek, komt ook door de fascinatie voor textiel van het bureau zelf. Vanaf de oprichting heeft Fokkema & Partners affiniteit met textiel in interieur en heeft ze daarin ook ervaring opgebouwd. ‘De oproep van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur sloot dan ook goed aan bij onze praktijkervaring met de vrij conservatieve toepassingen van textiel en bij de gesignaleerde potentie die het materiaal binnen de interieurarchitectuur biedt.’

 

___________________________________________________________________________

Noot voor de pers: als bijlage bij dit persbericht treft u een uitnodiging aan plus het programma  van het symposium op 13 juni, waarmee het Architextiles onderzoek van start gaat. Voor nadere informatie: Fokkema & Partners Architecten, Anna Chris Eikelboom/Twan Steeghs, 015 215 82 81, info@architextiles.nl

 

Zie ook www.architextiles.nl